СУ "Д-р Петър Берон" гр. Червен бряг
СУ "Д-р Петър Берон" гр. Червен бряг

Изработване на мартеници с група „Картина“ в СУ „Д-р П. Берон“ гр. Червен бряг

На 26.02.2018 г. във фоайето на база 1 на СУ „Д-р П.Берон“ учениците от група „Картина“, проведоха представителна изява на тема: „Изработване на мартеници“.

Занятието протече в две части . В първата част учениците подготвиха и представиха  информация за празника „Баба Марта“. Мартеницата, известна също като мартинка, марта, мартичка, гадалушка, кичилка, е обредна украса от усукани конци, които се слагат на 1 март за здраве. Мартеницата е малко украшение, изработва се предимно от вълнена или памучна прежда в два основни цвята ­– бяла и червена, с което българите се закичват всяка година на 1 март – празника Баба Марта. Номинирана от България, Македония, Молдова и Румъния и вписана в представителния списък на ЮНЕСКО за елементи на нематериалното културно наследство на човечеството.

Разказа се легендата за мартеницата и по какъв начин тя е свързана с произхода ни?

През втората част на занятието учениците изработиха мартеници, които подредиха в изложба след което се предоставиха на учениците, организатори на базара за мартеници, организиран в училището.

Изделия от глина изработени от същата група.

Глина е  материал, с  който се работи леко и приятно. Предимството й е, че се изпича и по този начин произведението е трайно и използваемо.

Всеки, който се докосне до нея, открива безкрайните възможности, които тя предоставя. Учениците от групата имаха възможността през годината да се докоснат до този материал, да почувстват неговата магия е да сътворят причудливи предмети и фигури, които бяха представени на изложба в актовата зала на СУ „Д-р П. Берон“ гр. Червен бряг.

Изложбата се посети от ученици, родители, учители от училището.